Co by tu dzisiaj zjeść? - myśli student. - Zjadłoby się łososia, albo jakąś wołowinkę, a może nawet dzika! Nadzieja na zjedzenie czegoś wykwintnego pryska, kiedy student zagląda do swojej lodówki...Okazuje się jednak, że nie tylko potrawy składające się z drogich produktów są wykwintne. Tanie dania również! Przekonajcie się sami :)
Dziś przygotowałam zarówno coś taniego, jak i pysznego.
Oto... KOTLECIKI JAJECZNE!
Składniki:
☺ 6 jajek
☺ 4-5 dużych pieczarek
☺ 1 cebula
☺ 2-3 łyżki posiekanej natki
pietruszki
☺ 4 łyżki bułki tartej
☺ sól, pieprz
☺ bułka tarta do panierki
☺ olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Rozpoczynamy od ugotowania 5
jajek (6. jajko wykorzystamy później). Oczywiście nie zapominajmy, aby lekko
osolić wodę zanim włożymy jajka do gotującej się wody. Dzięki temu jajka nie
pękną, a także lepiej będzie się je obierało ze skorupki.
2. Pieczarki dokładnie myjemy i
trzemy na tarce.
3. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Nie wierzę, że
i Wam łezka nie poleci :P
4. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i
podsmażamy ją przez 1 - 2 minutki, aż się lekko zeszkli. Dodajemy starte
pieczarki, oprószamy lekko solą i pieprzem i smażymy do momentu, kiedy woda z
pieczarek całkowicie odparuje. Po odparowaniu przekładamy podsmażoną cebulkę i
pieczarki do osobnej miseczki i czekamy, aż ostygną.
5. Ugotowane i przestudzone jajka obieramy i
również trzemy na tarce. Do tego dodajemy przestudzone pieczarki i cebulę,
bułkę tartą, natkę pietruszki i surowe jajko. Mieszamy.
6. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce
tartej.
7. I smażymyyyy.... :)
I nadszedł przełomowy moment! Mam nadzieję, że i Wam będzie
smakować :) Dodatkiem do kotlecików może być pyszna świeża surówka z pomidorów
i cebulki, a do tego maślanka lub kefir. Pychota!
Domi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz