Obczaj to

niedziela, 15 grudnia 2013

Pyszne a zarazem wykwintne danie


Co by tu dzisiaj zjeść? - myśli student. - Zjadłoby się łososia, albo jakąś wołowinkę, a może nawet dzika! Nadzieja na zjedzenie czegoś wykwintnego pryska, kiedy student zagląda do swojej lodówki...Okazuje się jednak, że nie tylko potrawy składające się z drogich produktów są wykwintne. Tanie dania również! Przekonajcie się sami :)

Dziś przygotowałam zarówno coś taniego, jak i pysznego. Oto... KOTLECIKI JAJECZNE!
 Składniki:
☺ 6 jajek
☺ 4-5 dużych pieczarek
☺ 1 cebula
☺ 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
☺ 4 łyżki bułki tartej
☺ sól, pieprz
☺ bułka tarta do panierki
☺ olej do smażenia

Sposób przygotowania:
 1. Rozpoczynamy od ugotowania 5 jajek (6. jajko wykorzystamy później). Oczywiście nie zapominajmy, aby lekko osolić wodę zanim włożymy jajka do gotującej się wody. Dzięki temu jajka nie pękną, a także lepiej będzie się je obierało ze skorupki. 
 2. Pieczarki dokładnie myjemy i trzemy na tarce. 

 3. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Nie wierzę, że i Wam łezka nie poleci :P


4. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i podsmażamy ją przez 1 - 2 minutki, aż się lekko zeszkli. Dodajemy starte pieczarki, oprószamy lekko solą i pieprzem i smażymy do momentu, kiedy woda z pieczarek całkowicie odparuje. Po odparowaniu przekładamy podsmażoną cebulkę i pieczarki do osobnej miseczki i czekamy, aż ostygną. 
 5. Ugotowane i przestudzone jajka obieramy i również trzemy na tarce. Do tego dodajemy przestudzone pieczarki i cebulę, bułkę tartą, natkę pietruszki i surowe jajko. Mieszamy.

 6. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
 7. I smażymyyyy.... :)
I nadszedł przełomowy moment! Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować :) Dodatkiem do kotlecików może być pyszna świeża surówka z pomidorów i cebulki, a do tego maślanka lub kefir. Pychota! 

Domi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz