Obczaj to

sobota, 7 grudnia 2013

Iście królewskie śniadanie


Zastanawialiście się kiedyś co na śniadanie je brytyjska królowa? Czy ma jakieś ulubione danie? Hmm…być może wciąż je tradycyjne jajka z bekonem na toście. Danie które mam Wam do zaproponowania zainspirowane jest właśnie kuchnią brytyjską, dostosowane jednak do studenckiej kieszeni.

Potrzebne nam będą:
- jajka
- papryka
- boczek/szynka
- fasolka w sosie pomidorowym (dostępna w puszce w większych supermarketach)
-tłuszcz do smażenia.

Do dzieła! Paprykę myjemy, kroimy w poprzek w najszerszym miejscu, tak by powstały nam coś a’la okręgi. Im większy okręg tym lepiej. Ważne jest też, by papryka była w miarę równo pokrojona ponieważ dzięki temu jajka nam nie wypłyną. Następnie przygotowujemy boczek, ewentualnie starą szynkę którą dobrze podsmażamy na patelni. Po zdjęciu szynki, na patelni lądują nasze paprykowe krążki. Do nich wbijamy jajka. W tym przypadku im jajko mniejsze, tym lepiej bo szybciej się usmaży. Jeśli mamy większe jajka, nasze paprykowe krążki powinny być wyższe, tak by jajko się nie wylewało. Jajka smażymy kilka minut, do ścięcia. Jeśli chcesz, żeby żółtko dobrze się usmażyło przykryj patelnię pokrywką. W tym czasie, gdy jajka się smażą, podgrzewamy fasolkę. Wystarczy kilka minut, na małym ogniu, tak by po prostu się zagrzała.
Kiedy jajka się usmażą delikatnie podważamy je drewnianą łyżką i przekładamy na talerz. Obok układamy szynkę i fasolkę.
Najlepiej spożywać z tostem, popijając kawą zbożową lub herbatą z mlekiem:). Smacznego!

Ursus





Moje jajka oczywiście się wylały:P. Jest jednak na to rada:) Po ścięciu białka wystarczy je po prostu odciąć





7 komentarzy:

  1. Ile trzeba biegać po takim śniadaniu, żeby boczek nie poszedł w boczki?
    _bądźfit

    OdpowiedzUsuń
  2. ten artykuł odmienił moje życie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A co, jak ktoś ma tylko świeżą szynkę? ;>

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy do tego dania nadawałaby się szynka szwarcwaldzka? :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że moja "stara szynka" wzbudza największe kontrowersje:D Oczywiście chodzi o to, żeby nie marnować jedzenia:) Starzejącą się szynkę lepiej podsmażyć, będzie wtedy lepiej smakowała, nie będziemy jej musieli wyrzucać:) Szwarcwaldzka też powinna się nadawać. Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Racja :D Moją uwagę też przykuło określenie stara szynka iiii kawa zbożowa :) Fajny pomysł z jajkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. i po takim śniadaniu do obiadu na kibelku :D
    K.

    OdpowiedzUsuń