Obczaj to

niedziela, 29 grudnia 2013

A może ryba?

Mimo że Wigilia dawno już za nami, chciałabym się jednak z Wami podzielić przepisem na moje ulubione świąteczne danie. Jedną z mniej znanych wigilijnych potraw jest ryba po grecku, która wbrew pozorom ma niewiele wspólnego z Grecją :). Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Potrawa najlepiej smakuje po dwóch dniach.

 
Składniki:
1,5 kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z pangą)
½ kg marchwi
1 pietruszka
kawałek selera
3 cebule
1 koncentrat pomidorowy
sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa


Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Gotować pod przykryciem ok. 30 – 40 minut.
Rybę rozmrozić i lekko posolić. Usmażyć na patelni na oleju.
Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się.
Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy.
Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut.
Podawać gorące.

Calineczka 

1 komentarz:

  1. Panga to chiński syf. Rozmnażana w Chinach przy pomocy hormonów pozyskiwanych od ciężarnych kobiet. Jak można użyć jej do jakiegokolwiek dania...

    OdpowiedzUsuń