Obczaj to

środa, 25 grudnia 2013

Niebo w gębie!

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. Opłatek, kolędy, choinka, prezenty... No i oczywiście 12 potraw! Którą lubicie najbardziej? Moim skromnym zdaniem na wigilijnym stole nie może zabraknąć MAKIEŁEK. To niesamowite danie to kolejny powód, dla którego Święta Bożego Narodzenia są tak wyczekiwane. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany, a efekt końcowy przerasta oczekiwania!
Polecam makiełki wg mojego rodzinnego przepisu:
Potrzebujemy:
bułki
orzechy, migdały, suszone śliwki i morele, daktyle, rodzynki, figi
mak
mleko
miód
1. Kroimy bułki na kwadraciki :)
2. W garnku podgrzewamy mleko i dodajemy wszystkie składniki wymienione powyżej (mak, bakalie, miód). Odstawiamy na parę minut, po czym zalewamy bułki i lekko mieszamy.
Niebo w gębie! :) Warto czekać na ten smak cały rok...
Kto zje najwięcej makiełek, ten będzie najbogatszy! Ile zjemy ziaren maku, tyle będziemy mieli szczęścia i pieniędzy w Nowym Roku!
Zatem smacznego :)
Kari

2 komentarze:

  1. mniam...apetyczne !!

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz słyszę o takiej potrawie ;) no ale wygląda całkiem fajnie :)

    OdpowiedzUsuń