Obczaj to

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Cenne porady


Eksperymentując w kuchni, wkraczamy w świat wyobraźni. Wymyślamy, ulepszamy, doprawiamy... Dlatego warto poznać pewne triki, dzięki którym nasze potrawy będą udane i smaczne. Przedstawiam zatem listę dziesięciu najbardziej praktycznych porad, bez których jednak nie można się obejść w kuchni.

Top 10 praktycznych porad w kuchni:

1) BUDYŃ:
Budyń nie przypali się, jeśli przed wlaniem mleka dno garnka posypiesz odrobiną cukru. Mleka nie należy mieszać, dopóki się nie zagotuje.

2) PRZESOLONA ZUPA:
Jeśli zupa jest przesolona, przede wszystkim nie należy jej wylewać. Obieramy 2 ziemniaki, kroimy w grube plastry, wrzucamy do zupy i czekamy, aż się zagotują i będą miękkie (ugotowane ziemniaki wciągną nadmiar soli). Wyjmujemy ziemniaki z zupy, ponownie próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy.

3) SKÓRKA Z PAPRYKI:
Jeśli chcemy przyrządzić gulasz lub sos z dodatkiem tego warzywa najlepiej będzie, jeśli pozbędziemy się jego twardej skórki. W tym celu paprykę opiekamy w piekarniku tak długo, aż się zrumieni. Następnie wkładamy ją do papierowej lub foliowej torebki, która powinna być szczelnie zamknięta. Po wystygnięciu skórka zejdzie bez problemu.

4) GOTOWANIE JAJEK:
Chcąc ugotować jajka, nie powinniśmy ich brać bezpośrednio z lodówki, ponieważ będą pękały. Wkładając jajka do wrzątku, pamiętajmy o tym:
☺ 2 minuty gotowania - jajka po wiedeńsku, czyli na miękko;
☺ 3 minuty gotowania - białko lekko ścięte, żółtko miękkie;
☺ 3,5 minuty gotowania - białko całkowicie ścięte, żółtko lekko zagęszczone;
☺ 5 minut gotowania - białko mocno ścięte, żółtko miękkie;
☺ 6 minut gotowania - białko mocno ścięte, żółtko zagęszczone;
☺ powyżej 7 minut gotowania - jajka na twardo.

Uwaga! Jajek nie powinno się gotować dłużej niż 10 minut, ponieważ wtedy stają się ciężkostrawne.

5) UBIJANIE BIAŁEK:
Jeśli chcemy, aby białko było dobrze ubite, miska, w której będziemy je ubijać, musi być idealnie czysta. W białku nie mogą pozostać nawet minimalne resztki żółtka. Piana ubije się szybciej, jeśli do białek dodamy szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny, a miska i końcówki miksera będą bardzo zimne.

6) PAPRYKA W PROSZKU:
Papryką w proszku nie należy posypywać smażących się lub gotujących potraw. Trzeba je zestawić z ognia, odczekać chwilę i dopiero wtedy wsypać paprykę. W przeciwnym razie, zamiast pikantnego, charakterystycznego smaku, nada potrawie gorzki smaku.

7) WYWAR DO ZUPY:
Warto przygotować i zamrozić wywar na zupę. Przygotowujemy warzywa i mięso, przyprawiamy do smaku i gotujemy bulion. Ostudzony przelewamy do naczyń i wstawiamy do zamrażarki.

8) MLEKO:
Wykipienia mleka możemy uniknąć, jeśli posmarujemy brzegi garnka tłuszczem.

9) CHRUPIĄCA SKÓRKA KURCZAKA:
Apetyczną skórkę uzyskamy, jeśli na 15 minut przed końcem pieczenia nasmarujemy kurczaka roztopionym masłem lub miodem, bądź też kostką lodu. Po wyjęciu z pieca, kurczak powinien przez 15 minut "odpocząć", aby równomiernie rozłożyły się w nim soki i nie wypłynęły podczas dzielenia.

10) PUSZYSTY BISZKOPT:
Biszkopt będzie bardziej puszysty, jeśli do ciasta dodamy łyżkę octu.


Mam nadzieję, że powyższe porady będą dla Was miłą ciekawostką i wykorzystacie je przy najbliżej okazji podczas "kuchennych rewolucji" . :))

mleko nie wykipiało i wyszedł pyszny budyń :)

zachęcamy do korzystania z porad Domi! :)



Domi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz