Eksperymentując w kuchni, wkraczamy w świat
wyobraźni. Wymyślamy, ulepszamy, doprawiamy... Dlatego warto poznać pewne triki,
dzięki którym nasze potrawy będą udane i smaczne. Przedstawiam zatem listę
dziesięciu najbardziej praktycznych porad, bez których jednak nie można się
obejść w kuchni.
Top 10 praktycznych porad w kuchni:
1) BUDYŃ:
Budyń nie przypali się, jeśli przed wlaniem mleka dno garnka
posypiesz odrobiną cukru. Mleka nie należy mieszać, dopóki się nie zagotuje.
2) PRZESOLONA ZUPA:
Jeśli zupa jest przesolona, przede wszystkim nie należy jej
wylewać. Obieramy 2 ziemniaki, kroimy w grube plastry, wrzucamy do zupy i
czekamy, aż się zagotują i będą miękkie (ugotowane ziemniaki wciągną nadmiar
soli). Wyjmujemy ziemniaki z zupy, ponownie próbujemy zupę i w razie potrzeby
doprawiamy.
3) SKÓRKA Z PAPRYKI:
Jeśli chcemy przyrządzić gulasz lub sos z dodatkiem tego
warzywa najlepiej będzie, jeśli pozbędziemy się jego twardej skórki. W tym celu
paprykę opiekamy w piekarniku tak długo, aż się zrumieni. Następnie wkładamy ją
do papierowej lub foliowej torebki, która powinna być szczelnie zamknięta. Po
wystygnięciu skórka zejdzie bez problemu.
4) GOTOWANIE JAJEK:
Chcąc ugotować jajka, nie powinniśmy ich brać bezpośrednio z
lodówki, ponieważ będą pękały. Wkładając jajka do wrzątku, pamiętajmy o tym:
☺ 2 minuty gotowania - jajka po wiedeńsku, czyli na miękko;
☺ 3 minuty gotowania - białko lekko ścięte, żółtko miękkie;
☺ 3,5 minuty gotowania - białko całkowicie ścięte, żółtko
lekko zagęszczone;
☺ 5 minut gotowania - białko mocno ścięte, żółtko miękkie;
☺ 6 minut gotowania - białko mocno ścięte, żółtko
zagęszczone;
☺ powyżej 7 minut gotowania - jajka na twardo.
Uwaga! Jajek nie powinno się gotować dłużej niż 10 minut,
ponieważ wtedy stają się ciężkostrawne.
5) UBIJANIE BIAŁEK:
Jeśli chcemy, aby białko było dobrze ubite, miska, w której
będziemy je ubijać, musi być idealnie czysta. W białku nie mogą pozostać nawet
minimalne resztki żółtka. Piana ubije się szybciej, jeśli do białek dodamy
szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny, a miska i końcówki miksera będą
bardzo zimne.
6) PAPRYKA W PROSZKU:
Papryką w proszku nie należy posypywać smażących się lub
gotujących potraw. Trzeba je zestawić z ognia, odczekać chwilę i dopiero wtedy
wsypać paprykę. W przeciwnym razie, zamiast pikantnego, charakterystycznego
smaku, nada potrawie gorzki smaku.
7) WYWAR DO ZUPY:
Warto przygotować i zamrozić wywar na zupę. Przygotowujemy
warzywa i mięso, przyprawiamy do smaku i gotujemy bulion. Ostudzony przelewamy
do naczyń i wstawiamy do zamrażarki.
8) MLEKO:
Wykipienia mleka możemy uniknąć, jeśli posmarujemy brzegi
garnka tłuszczem.
9) CHRUPIĄCA SKÓRKA KURCZAKA:
Apetyczną skórkę uzyskamy, jeśli na 15 minut przed końcem
pieczenia nasmarujemy kurczaka roztopionym masłem lub miodem, bądź też kostką
lodu. Po wyjęciu z pieca, kurczak powinien przez 15 minut "odpocząć",
aby równomiernie rozłożyły się w nim soki i nie wypłynęły podczas dzielenia.
10) PUSZYSTY BISZKOPT:
Biszkopt będzie bardziej puszysty, jeśli do ciasta dodamy
łyżkę octu.
Mam nadzieję, że powyższe porady będą dla Was miłą
ciekawostką i wykorzystacie je przy najbliżej okazji podczas "kuchennych
rewolucji" . :))
![]() |
mleko nie wykipiało i wyszedł pyszny budyń :) |
![]() |
zachęcamy do korzystania z porad Domi! :) |
Domi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz