Obczaj to

środa, 8 stycznia 2014

Obiad na studencką kieszeń



Pół tygodnia już za nami, więc słoiki z jedzeniem od mamy pewnie się już skończyły. Jak zatem dobrze i nie drogo zjeść? Tym razem mam dla Was pomysł na krokiety z kapustą i grzybami.

Krokiety to danie bardzo smaczne i stosunkowo tanie, aczkolwiek trochę czasochłonne. Ja prezentuję Wam przepis na farsz z kapustą i grzybami, ale równie dobrze można zastąpić go mięsem lub czymś innym. Inwencję twórczą pozostawiam już Wam :).

Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- ¾ litra mleka
- ½ litra wody
- mąka
- łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

1. Wszystkie składniki wlewamy do miski i miksujemy kilka minut, do uzyskania gładkiej masy. Jeśli chodzi o ilość mąki, którą trzeba dodać, robię to na oko :). Ciasto naleśnikowe powinno być w miarę gęste, jednak rzadsze od racuchowego.

2. Następne smażymy naleśniki. Pamiętajcie, żeby najpierw dobrze rozgrzać patelnie i dopiero wtedy wlać ciasto, następnie stopniowo zmniejszać temperaturę. Po około 40-50 sekundach surowe ciasto powinno się podpiec, wtedy naleśnika można odwrócić na drugą stronę, piekąc go jeszcze około 1,5 min. Moja rada: cierpliwie i powoli smażyć naleśniki na małym ogniu – będą dobrze wypieczone, ale nie spalone.
Nie wypiekajcie jednak naleśników z całego ciasta, zostawcie jeszcze trochę do panierowania.

Składniki na farsz:
- kapusta kiszona
- pieczarki
- 2 łyżki kaszy manny
- bułka tarta
- masło/olej
- sól, pieprz

3. Grzybki kroimy w kostkę, smażymy na maśle (wtedy są bardziej złociste), studzimy. Wodę z kapusty odciskamy, kroimy. Jeśli nie lubicie kwaskowatego smaku kapusty, warto ją wcześniej wygotować, wtedy smak będzie mniej odczuwalny. Następnie do kapusty wrzucamy usmażone pieczarki, dosypujemy kaszę manny, przyprawy i dobrze mieszamy.

4. Ciasto i farsz są już gotowe. Teraz atrakcja wieczoru….czyli jak zwinąć takiego krokieta? Na naleśnika nakładamy trochę farszu i składamy. Jak? Zobaczcie na filmiku :)




5. Tak poskładane krokiety należy już tylko usmażyć, a więc już z górki. Panierowanie krokietów wygląda podobnie do panierowania kotletów. W pozostałym cieście naleśników (mam nadzieje, że nie wysmażyliście ze wszystkiego naleśników?) maczamy nasze krokiety, następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni, do momentu zarumienienia się.
Trudne? Nie! Smaczne? Oj, bardzo! 

Ursus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz